Patbingsu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2938
Patbingsu
fot. yuseokoh / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli adzuki
  • 2 szklanki kruszonego lodu
  • 2 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
  • 2 łyżki zalewy ananasowej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę adzuki opłukać pod bieżąca woda, przesypać ja do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić na sicie. Następnie cukier przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć go do czasu, aż zacznie się karmelizować. Wtedy wlać do niego ekstrakt waniliowy, wymieszać i wsypać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przestudzić. Lud kruszony przesypać do pucharków deserowych, polać go zalewą z ananasów, nałożyć przestudzona fasolą ze składnikami i udekorować ananasem z zalewy.

Komentarze (0)