Patbingsu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2938
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli adzuki
- 2 szklanki kruszonego lodu
- 2 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
- 2 łyżki zalewy ananasowej
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę adzuki opłukać pod bieżąca woda, przesypać ja do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić na sicie. Następnie cukier przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i smażyć go do czasu, aż zacznie się karmelizować. Wtedy wlać do niego ekstrakt waniliowy, wymieszać i wsypać do tego ugotowaną wcześniej fasolę. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przestudzić. Lud kruszony przesypać do pucharków deserowych, polać go zalewą z ananasów, nałożyć przestudzona fasolą ze składnikami i udekorować ananasem z zalewy.
Komentarze (0)