Agnolotti z lubczykiem i portulaką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2433
Składniki:
- 1 garść portulaki
- 1 mały por
- 1 łyżka masła
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- Na farsz:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka lubczyku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i pokrojony drobno lubczyk. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemno brązowy. Wtedy ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać oliwę z oliwek i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim prostokąty o wymiarach 12 x 6 cm. Na wycięte prostokąty nałożyć przygotowany wcześniej farsz.
Całość dobrze zlepić i wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody z masłem. Gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować pokrojonym w cienkie plastry porem i gałązkami portulaki.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone i pokrojony drobno lubczyk. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wsypać gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemno brązowy. Wtedy ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wbić jajka, wlać oliwę z oliwek i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim prostokąty o wymiarach 12 x 6 cm. Na wycięte prostokąty nałożyć przygotowany wcześniej farsz.
Całość dobrze zlepić i wrzucić do 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody z masłem. Gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować pokrojonym w cienkie plastry porem i gałązkami portulaki.
Komentarze (0)