Tofu w syropie imbirowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1187
Tofu w syropie imbirowym
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g jedwabistego tofu
  • Syrop:
  • 100 g świeżego imbiru
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu lipowego

Opis przygotowania:

Tofu przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawało i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i przełożyć do miski.

Przygotować syrop: imbir obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Zalać go wodą, miodem, zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć go z ognia, przecedzić przez sito, a następnie zalać nim tofu w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów