Kluski z mango w syropie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1216
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 dojrzałe mango
- 2 liście bananowca
- 2 szklanki wrzącej wody.
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- Syrop:
- 2 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Liście bananowca sparzyć wrząca wodą, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Mango umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Następnie miąższ z mango przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć na stolnicę, wsypać do niego mąkę pszenną oraz cukier, wbić jajko i z całości ugnieść ciasto. Następnie zwinąć je w jeden cienki, długi rulon i pociąć go ostrym nożem na 6 cm kawałki, a pocięte kawałki złożyć na pół.
Przygotować syrop: do rondla wlać wodę, wsypać cukier i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu włożyć do tego przygotowane wcześniej kluski z mango.
Całość wymieszać i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie kluski wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na liście bananowca na talerzu, a obok wysypać wiórki kokosowe.
Przygotować syrop: do rondla wlać wodę, wsypać cukier i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu włożyć do tego przygotowane wcześniej kluski z mango.
Całość wymieszać i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie kluski wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na liście bananowca na talerzu, a obok wysypać wiórki kokosowe.
Komentarze (0)