Kluski z mango w syropie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1216
Kluski z mango w syropie
fot. vanillaechoes (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 liście bananowca
  • 2 szklanki wrzącej wody.
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • Syrop:
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć wrząca wodą, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Mango umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestkę. Następnie miąższ z mango przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę, przełożyć na stolnicę, wsypać do niego mąkę pszenną oraz cukier, wbić jajko i z całości ugnieść ciasto. Następnie zwinąć je w jeden cienki, długi rulon i pociąć go ostrym nożem na 6 cm kawałki, a pocięte kawałki złożyć na pół.

Przygotować syrop: do rondla wlać wodę, wsypać cukier i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu włożyć do tego przygotowane wcześniej kluski z mango.

Całość wymieszać i gotować przez 2,5 minuty. Po tym czasie kluski wyciągnąć łyżką cedzakową i wyłożyć na liście bananowca na talerzu, a obok wysypać wiórki kokosowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów