Sałatka z dressingiem marchewkowo-imbirowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2400
Składniki:
- 200 g bobu
- 1 kapusta pekińska
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz biały
- Dressing:
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 marchewki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka czerwonej pasty miso
- 1 łyżka smażonego sezamu
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską oraz szpinak pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu białego i przełożyć do miski. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i wymieszać ze składnikami w misce.
Przygotować dressing: sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 30 sekund. Po usmażeniu rozgnieść go w moździerzu i przełożyć do miksera. Marchew, szalotkę oraz imbir obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do sezamu w mikserze. Do składników w mikserze wlać olej rzepakowy, sok cytrynowy, wsypać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu i dodać czerwoną pastę miso. Całość zmiksować na jednolitą masę i dodać do składników w misce.
Przygotować dressing: sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 30 sekund. Po usmażeniu rozgnieść go w moździerzu i przełożyć do miksera. Marchew, szalotkę oraz imbir obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do sezamu w mikserze. Do składników w mikserze wlać olej rzepakowy, sok cytrynowy, wsypać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu i dodać czerwoną pastę miso. Całość zmiksować na jednolitą masę i dodać do składników w misce.
Komentarze (0)