Sałatka z dressingiem marchewkowo-imbirowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2400
Sałatka z dressingiem marchewkowo-imbirowym
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g bobu
  • 1 kapusta pekińska
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz biały
  • Dressing:
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka czerwonej pasty miso
  • 1 łyżka smażonego sezamu
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską oraz szpinak pokroić na kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu białego i przełożyć do miski. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i wymieszać ze składnikami w misce.

Przygotować dressing: sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 30 sekund. Po usmażeniu rozgnieść go w moździerzu i przełożyć do miksera. Marchew, szalotkę oraz imbir obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do sezamu w mikserze. Do składników w mikserze wlać olej rzepakowy, sok cytrynowy, wsypać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu i dodać czerwoną pastę miso. Całość zmiksować na jednolitą masę i dodać do składników w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów