Bánh mì

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1923
Bánh mì
fot. Gary Soup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 180 ml letniej wody
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 15 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Na wypełnienie:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Przygotować wypełnienie: warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokropić w kostkę, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników wraz z obranymi i pokrojonymi drobno ogórkami i natką zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do czasu upieczenia bułek.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżowa oraz solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować małe, podłużne bułki w kształcie bagietek i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone bułki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym przekroić je w poprzek i napełnić wymieszanymi składnikami z miski. Na koniec polać sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów