Bánh mì
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2147
Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki ryżowej
- 180 ml letniej wody
- 20 g rozpuszczonego masła
- 15 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Na wypełnienie:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki sosu chili
- 1 cebula
- pęczek zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Przygotować wypełnienie: warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokropić w kostkę, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do składników wraz z obranymi i pokrojonymi drobno ogórkami i natką zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do czasu upieczenia bułek.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżowa oraz solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować małe, podłużne bułki w kształcie bagietek i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone bułki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym przekroić je w poprzek i napełnić wymieszanymi składnikami z miski. Na koniec polać sosem chili.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżowa oraz solą i przesypać na stolnicę. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta uformować małe, podłużne bułki w kształcie bagietek i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec na złoty kolor. Upieczone bułki wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym przekroić je w poprzek i napełnić wymieszanymi składnikami z miski. Na koniec polać sosem chili.
Komentarze (0)