Morele w syropie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3888
Morele w syropie
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki cukru
  • 2 kg moreli
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Morele umyć pod bieżącą wodą, przekroić je na polowy i usunąć pestki. Potem sparzyć je na sicie wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie sparzone owoce włożyć do czystych słoików litrowych. Do rondla wlać 2 l wody, wsypać do tego cukier i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wlać do tego sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całością zalać owoce w słojach. Wszystko dobrze zakręcić, włożyć do dużego rondla zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody słoiki gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z wody i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów