Crostini z tuńczykiem i papryką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3580
Crostini z tuńczykiem i papryką
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 330 g tuńczyka z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 długa bagietka
  • pęczek szczypiorku
  • sol
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek. Bagietkę pokroić w cienkie plastry i wysmarować ją z obu stron wymieszaną oliwą z czosnkiem. Następnie wysmarowaną bułkę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienioną wyłożyć na talerz. Tuńczyka wyciągnąć z puszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z tuńczykiem. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić drobno i dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i przełożyć na usmażone grzanki. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, po czym pokroić w plastry i przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przypieczoną dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów