Crostini z tuńczykiem i papryką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3580
Składniki:
- 330 g tuńczyka z puszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka zielonych oliwek w zalewie
- 1 cebula
- 1 długa bagietka
- pęczek szczypiorku
- sol
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek. Bagietkę pokroić w cienkie plastry i wysmarować ją z obu stron wymieszaną oliwą z czosnkiem. Następnie wysmarowaną bułkę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienioną wyłożyć na talerz. Tuńczyka wyciągnąć z puszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z tuńczykiem. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić drobno i dodać do składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i przełożyć na usmażone grzanki. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion, po czym pokroić w plastry i przypiec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przypieczoną dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)