Bifteki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2930
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g sera feta
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 jajko
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 0,5 szklanki bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomarańczę, cytrynę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pomarańczę pokroić w plastry, cytrynę w ćwiartki, a natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Ser feta pokroić w dużą kostką. Mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego suszony tymianek, bułkę tartą, sól i pieprz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wbić do tego jajko, całość wyrobić ręcznie, uformować z tego małe kotlety i nadziać je pokrojonym wcześniej serem feta. Wszystko dokładnie skleić i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, udekorować pokrojoną cytryna oraz pomarańczą i posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)