Przegrzebki z tofu w sosie sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2353
Składniki:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 30 g jedwabistego tofu
- 8 mrożonych przegrzebek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Tofu pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Przegrzebki rozmrozić, wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i dodać do pokrojonego tofu. Następnie składniki zalać gotowym sosem sojowym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy i pokrojone na drobne kawałki czarne oliwki, oprószyć szczyptą pieprzu oraz soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)