Tofu w sosie czekoladowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1992
Składniki:
- 400 g tofu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dojrzałe awokado
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 czerwone rzodkiewki
- 1 łyżka płatów z nagietka
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- Sos czekoladowy:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Awokado, rzodkiewkę oraz rozmaryn umyć i osączyć z wody. Płatki nagietka sparzyć wrzącą wodą. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę a miąższ pokroić na kawałki. Rzodkiewkę pokroić w talarki. Tofu połamać na drobne kawałki, oprószyć je szczyptą soli, wymieszać, przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć na małym ogniu.
Przygotować sos: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy dodać obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek, potem wsypać do tego mieloną paprykę chili, kolendrę i dokładnie wymieszać.
Następnie przelać do smażonego tofu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 40 sekund. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone awokado i rzodkiewkę. Całość udekorować świeżym rozmarynem i posypać płatkami nagietka.
Przygotować sos: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej masy dodać obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek, potem wsypać do tego mieloną paprykę chili, kolendrę i dokładnie wymieszać.
Następnie przelać do smażonego tofu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 40 sekund. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojone awokado i rzodkiewkę. Całość udekorować świeżym rozmarynem i posypać płatkami nagietka.
Komentarze (0)