Placki z kremem czekoladowym i wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 607

Składniki:

  • 250 g konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki masła
  • Ciasto:
  • 250 ml kefiru
  • 160 g mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: przesypać do miski mąkę, cukier waniliowy, szczyptą soli oraz proszek do pieczenia. Następnie wlać kefir, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Chochelką nakładać ją na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym na niej masłem i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Przygotować krem: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić ją na płynna masę na małym ogniu. Do miski dodać masło, wsypać do tego cukier, wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wyłożyć ją na usmażone placki wraz z konfiturą z wiśni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów