Placki z kremem czekoladowym i wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 607
Składniki:
- 250 g konfitury wiśniowej
- 2 łyżki masła
- Ciasto:
- 250 ml kefiru
- 160 g mąki pszennej
- 16 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: przesypać do miski mąkę, cukier waniliowy, szczyptą soli oraz proszek do pieczenia. Następnie wlać kefir, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Chochelką nakładać ją na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym na niej masłem i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować krem: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić ją na płynna masę na małym ogniu. Do miski dodać masło, wsypać do tego cukier, wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wyłożyć ją na usmażone placki wraz z konfiturą z wiśni.
Przygotować krem: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do miski i rozpuścić ją na płynna masę na małym ogniu. Do miski dodać masło, wsypać do tego cukier, wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wyłożyć ją na usmażone placki wraz z konfiturą z wiśni.
Komentarze (0)