Precle okrągłe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3136
Składniki:
- 150 g masła
- 5 dag drożdży
- 2 żółtka
- 1 kg mąki
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka grubej soli kamiennej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli (drobnej)
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 4 łyżkami letniego mleka i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski, dodać do niej rozczyn drożdżowy, pokrojone drobno masło, kminek, sól drobną, mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze przez minutę minutę i urwać z niego małe porcje. Z porcji uformować ręcznie kulki i przełożyć je na blachę do pieczenia. Kulki naciąć nożem krzyżowo. Żółtka roztrzepać widelcem na talerzu, a następnie posmarować nim ułożone kulki i posypać solą kamienną. Całość włożyć piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)