Tofu w pomidorach
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2905
Składniki:
- 300 g pomidorów z puszki bez skorki
- 250 g jedwabistego tofu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 0,5 mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dymkę ze szczypiorkiem umyć, osączyć z wody i pokroić ją na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, po czym wsypać do niego mieloną kolendrę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę tofu, wlać sos sojowy i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wlać do tego pomidory z puszki, dodać pokrojoną wcześniej dymkę ze szczypiorkiem, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie rozmieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)