Ragda Pattice
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 987
Pyszne danie kuchni indyjskiej w postaci kotlecików ziemniaczanych w gulaszu z groszku i soczewicy z aromatycznymi przyprawami.
Składniki:
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 400 g soczewicy zielonej z puszki
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki makaronu nitki z soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- natka zielonej pietruszki
- Sos zielony:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek zielonego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- Sos czerwony:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory cherry
- 1 czerwona słodka papryka
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dodać do nich połowę pokrojonej natki zielonej pietruszki, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać ręcznie. Następnie uformować z tego ręcznie małe kotlety i smażyć je na rumiany kolor na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek i cebulę. Oba składniki smażyć do chwili, aż się zeszklą. Wtedy wsypać do nich 0,5 łyżeczki kurkumy, mieloną czerwoną paprykę chili, kminek i pozostałą natkę zielonej pietruszki. Składniki na patelni wymieszać, po czym wlać do tego całą soczewicę z zalewą, zielony groszek z zalewą, ponownie wymieszać i dusić razem przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do kotletów na talerzu. Gotowe danie posypać suszonym makaronem z soczewicy.
Przygotować sos zielony: koperek umyć, odsączyć z wody i przełożyć do miksera. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miseczki.
Przygotować sos czerwony: paprykę umyć, pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać pomidorki cherry, wsypać mielone nasiona kolendry, szczyptę soli i zmiksować na jednolitą masę. Następnie również przełożyć do miseczki i podawać z potrawą.
Przygotować sos zielony: koperek umyć, odsączyć z wody i przełożyć do miksera. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miseczki.
Przygotować sos czerwony: paprykę umyć, pozbawić nasion, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze dodać pomidorki cherry, wsypać mielone nasiona kolendry, szczyptę soli i zmiksować na jednolitą masę. Następnie również przełożyć do miseczki i podawać z potrawą.
Komentarze (0)