Babeczki kremowe z polewą jagodową
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 739
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 40 g cukru
- [Krem:
- 150 ml maślanki
- 40 g cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- Polewa jagodowa:
- 500 g jagód
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- szczypta soli
- Ponadto:
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do pieczenia
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Wlać do tego wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 4 mm. Włożyć je do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć je z piekarnika oraz foremek i przestudzić.
Przygotować krem: maślankę wymieszać, przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do kubka wbić jajko, wsypać do niego cukier, skrobię kukurydzianą i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu przelać to do wrzącej maślanki. Następnie zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować do chwili, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do upieczonych wcześniej babeczek z ciasta.
Przygotować polewę jagodową: jagody umyć i odsączyć z wody. Do rondla wsypać 350 g jagód, cukier i skrobię kukurydzianą, wymieszać i dusić na średnim ogniu do chwili, aż jagody się rozpadną. Wtedy wsypać do nich pozostałe jagody, wlać do tego sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu łyżką przełożyć do babeczek z kremem.
Przygotować krem: maślankę wymieszać, przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do kubka wbić jajko, wsypać do niego cukier, skrobię kukurydzianą i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu przelać to do wrzącej maślanki. Następnie zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować do chwili, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do upieczonych wcześniej babeczek z ciasta.
Przygotować polewę jagodową: jagody umyć i odsączyć z wody. Do rondla wsypać 350 g jagód, cukier i skrobię kukurydzianą, wymieszać i dusić na średnim ogniu do chwili, aż jagody się rozpadną. Wtedy wsypać do nich pozostałe jagody, wlać do tego sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu łyżką przełożyć do babeczek z kremem.
Komentarze (0)