Babeczki kremowe z polewą jagodową

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 572
Babeczki kremowe z polewą jagodową
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 40 g cukru
  • [Krem:
  • 150 ml maślanki
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • Polewa jagodowa:
  • 500 g jagód
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek do pieczenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Wlać do tego wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 4 mm. Włożyć je do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć je z piekarnika oraz foremek i przestudzić.

Przygotować krem: maślankę wymieszać, przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do kubka wbić jajko, wsypać do niego cukier, skrobię kukurydzianą i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu przelać to do wrzącej maślanki. Następnie zmniejszyć ogień, wymieszać i gotować do chwili, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do upieczonych wcześniej babeczek z ciasta.

Przygotować polewę jagodową: jagody umyć i odsączyć z wody. Do rondla wsypać 350 g jagód, cukier i skrobię kukurydzianą, wymieszać i dusić na średnim ogniu do chwili, aż jagody się rozpadną. Wtedy wsypać do nich pozostałe jagody, wlać do tego sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Po przestudzeniu łyżką przełożyć do babeczek z kremem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów