Kurczak z fasolą w pomidorach i jarmużem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1986
Składniki:
- 400 g pomidorów w puszcze bez skórek
- 250 g białej fasoli w zalewie
- 4 liście jarmużu
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jarmuż sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miseczki. Fasolę osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso z kurczaka, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem, kolendrą, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmienni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego odcedzoną fasolę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, dodać do jarmużu i posypać orzechami nerkowca.
Komentarze (0)