Bakłażan z sardelą w pomidorach i pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1734
Bakłażan z sardelą w pomidorach i pesto
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml pomidorów z puszki (bez skórek)
  • 150 g wędzonej sardeli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Wędzoną sardelę rozdrobnić, przełożyć do miski, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i rozmieszać z oliwą z oliwek. Bakłażana pokroić w podłużne plastry o grubości 1 cm, ponacinać je w górnej części nożem i wysmarować rozmieszanymi wcześniej składnikami.

Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do kolejnej miski. Bazylię posiekać drobno i dodać do czosnku w misce. Wsypać do tego tarty parmezan, tłuczone orzechy laskowe i zalać oliwą z oliwek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.

Przygotowane wcześniej bakłażany przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, nałożyć na nie pesto i smażyć razem przez 2 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pomidory z puszki, wszystko doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów