Cukinia zapiekana w pomidorach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 706
Cukinia zapiekana w pomidorach
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 małe, białe cukinie
  • 4 pomidory malinowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Cukinię oraz pomidory umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry i osuszyć je na papierowym ręczniku. Cukinie pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie wysmarować je oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem ziołowym. Na oprószoną cukinię nałożyć plastry pomidorów i oprószyć je szczyptą soli. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów