Jajka w pomidorach ze szpinakiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2330
Składniki:
- 300 g pomidorów z puszki bez skórek
- 150 g chudego twarogu
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Składniki doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie dodać do tego szpinak, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę. Wbić do tego jajka, oprószyć je szczyptą soli, tartą gałą muszkatołową i smażyć do chwili ścięcia się białek jaj. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, posypać chudym twarogiem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)