Capellini w pomidorach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3124
Składniki:
- 120 ml oliwy z oliwek
- 40 g makaronu capellini (może być makaron nitki)
- 4 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
- 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
Opis przygotowania:
Makaron capellini, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z połową oliwy. Drugą połowę oliwy wlać na patelnię, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę i razem z bazylią dodać do zeszklonego czosnku. Dodać do tego majeranek, tymianek, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Następnie dusić pod przykryciem 5 minut na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z makaronem.
Komentarze (0)