Capellini w pomidorach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2940
Capellini w pomidorach
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 120 ml oliwy z oliwek
  • 40 g makaronu capellini (może być makaron nitki)
  • 4 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron capellini, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z połową oliwy. Drugą połowę oliwy wlać na patelnię, dodać obrany i pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę i razem z bazylią dodać do zeszklonego czosnku. Dodać do tego majeranek, tymianek, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Następnie dusić pod przykryciem 5 minut na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z makaronem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów