Tofu w galaretce
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1202
Składniki:
- 400 g jedwabistego tofu
- 4 suszone morele
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki agaru spożywczego lub żelatyny spożywczej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 0,5 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Suszone morele sparzyć wrząca woda i osączyć z jej nadmiaru. Następnie tofu pokroić na porcje i przełożyć do miski. W jednej szklance wody rozmieszać agar lub żelatynę spożywczą. Natomiast mleko przelać do rondla, wsypać do niego cukier, wlać ekstrakt migdałowy i doprowadzić do wrzenia. Do wrzących składników wlać rozmieszany wcześniej agar, całość dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i zalać tym tofu w misce. Wszystko przestudzić i wstawić do lodówki, aby zalane składniki zakrzepły. Wtedy wyciągnąć z lodówki i udekorować sparzonymi morelami.
Komentarze (0)