Omlet z warzywami, grzankami i tofu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 101
Omlet z warzywami, grzankami i tofu
fot. PeteerS (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g jedwabistego tofu
  • 6 jaj
  • 6 pomidorów
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka startego drobno parmezanu
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Jajka wbić do kubka i wymieszać je ze szczyptą soli, pieprzu oraz startym parmezanem i przelać je na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć z obu stron do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Tofu pokroić w kostkę i lekko zrumienić je na 1 łyżce masła klarowanego na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na omlet na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa i posypać wszystko pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki. Kromki chleba pszennego zrumienić na pozostałym maśle klarowanym na patelni, po czym ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów