Omlet z warzywami, grzankami i tofu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1082
Składniki:
- 250 g jedwabistego tofu
- 6 jaj
- 6 pomidorów
- 4 kromki chleba pszennego
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka startego drobno parmezanu
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Jajka wbić do kubka i wymieszać je ze szczyptą soli, pieprzu oraz startym parmezanem i przelać je na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Całość smażyć z obu stron do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Tofu pokroić w kostkę i lekko zrumienić je na 1 łyżce masła klarowanego na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na omlet na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa i posypać wszystko pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki. Kromki chleba pszennego zrumienić na pozostałym maśle klarowanym na patelni, po czym ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy.
Tofu pokroić w kostkę i lekko zrumienić je na 1 łyżce masła klarowanego na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć z patelni i wyłożyć na omlet na talerzu. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa i posypać wszystko pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki. Kromki chleba pszennego zrumienić na pozostałym maśle klarowanym na patelni, po czym ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy.
Komentarze (0)