Dynia zapiekana z warzywami i tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 861
Składniki:
- 400 g jedwabistego tofu
- 8 żółtych pomidorków koktajlowych
- 8 czerwonych pomidorków koktajlowych
- 8 rodzynek brazylijskich
- 4 łyżki oleju
- 2 czerwone słodkie papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 dynia makaronowa do 1,5 kg
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa, dynię oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe czerwone i żółte pokroić na połowy. Rodzynki brazylijskie obrać z osłonek. Tofu pokroić w dużą kostkę. Dynię przekroić w górnej jej części i wydrążyć z niej środek. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojone wszystkie warzywa, rodzynki brazylijskie oraz tofu. Następnie oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, suszonym rozmarynem oraz tartą gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i przełożyć do wydrążonej wcześniej dyni. Nakryć ją jej górną częścią, wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, skropić sokiem z cytryny, wyłożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)