Dynia zapiekana z warzywami i tofu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 146
Dynia zapiekana z warzywami i tofu
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g jedwabistego tofu
  • 8 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 8 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 8 rodzynek brazylijskich
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 dynia makaronowa do 1,5 kg
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa, dynię oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe czerwone i żółte pokroić na połowy. Rodzynki brazylijskie obrać z osłonek. Tofu pokroić w dużą kostkę. Dynię przekroić w górnej jej części i wydrążyć z niej środek. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojone wszystkie warzywa, rodzynki brazylijskie oraz tofu. Następnie oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, suszonym rozmarynem oraz tartą gałką muszkatołową, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i przełożyć do wydrążonej wcześniej dyni. Nakryć ją jej górną częścią, wstawić wszystko do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, skropić sokiem z cytryny, wyłożyć na talerz i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów