Mapo tofu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1481
Mapo tofu
fot. e_mikh (elements.envato.com)

Składniki:

  • 450 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 450 g jedwabistego tofu
  • 250 g ryżu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pasty z czarnej fasoli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć na talerz.. Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym na patelni. Dodać do tego mielony imbir, pastę chili, pastę z czarnej fasoli i mięso mielone. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy bulion drobiowy wymieszać w kubku z sosem sojowym, cukrem, mąką ziemniaczaną i przelać do całości. Tofu pokroić w dużą kostkę i dodać do smażonych składników.. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów