Mapo tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1703
Składniki:
- 450 g mielonego mięsa wieprzowego
- 450 g jedwabistego tofu
- 250 g ryżu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pasty z czarnej fasoli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty chilli
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć na talerz.. Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym na patelni. Dodać do tego mielony imbir, pastę chili, pastę z czarnej fasoli i mięso mielone. Składniki wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy bulion drobiowy wymieszać w kubku z sosem sojowym, cukrem, mąką ziemniaczaną i przelać do całości. Tofu pokroić w dużą kostkę i dodać do smażonych składników.. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)