Makaron ryżowy z tofu, warzywami i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 807
Składniki:
- 400 g jedwabistego tofu
- 300 g makaronu ryżowego nitki
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, wrzucić ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Makaron ryżowy wrzucić do kolejnego rondla z 1 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić drobno i zeszklić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego suszone pomidory oraz odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę tofu. Dodać do tego również ugotowaną wcześniej i pokrojoną na kawałki fasolką szparagową. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż tofu zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem sojowym.
Komentarze (0)