Makaron ryżowy z tofu, warzywami i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 807
Makaron ryżowy z tofu, warzywami i sosem
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g jedwabistego tofu
  • 300 g makaronu ryżowego nitki
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, wrzucić ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić. Makaron ryżowy wrzucić do kolejnego rondla z 1 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić drobno i zeszklić ją na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego suszone pomidory oraz odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę tofu. Dodać do tego również ugotowaną wcześniej i pokrojoną na kawałki fasolką szparagową. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż tofu zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i podawać z sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów