Crostini z pastą z oliwek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2138
Crostini z pastą z oliwek
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała bagietka
  • Na pastę:
  • 200 g czerwonych oliwek w zalewie bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bagietkę pokroić w cienkie kromki o grubości 1,5 cm. Następnie masło stopić na patelni i dodać do niego pokrojoną bagietkę. Bagietkę smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować pastę: czerwone oliwki oraz kapary osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w mikserze. Wsypać do tego mielony kmin rzymski, suszone oregano, wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować i nałożyć na zrumienione bagietki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów