Crostini z pastą z oliwek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2138
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 mała bagietka
- Na pastę:
- 200 g czerwonych oliwek w zalewie bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bagietkę pokroić w cienkie kromki o grubości 1,5 cm. Następnie masło stopić na patelni i dodać do niego pokrojoną bagietkę. Bagietkę smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć ją z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować pastę: czerwone oliwki oraz kapary osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w mikserze. Wsypać do tego mielony kmin rzymski, suszone oregano, wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować i nałożyć na zrumienione bagietki.
Przygotować pastę: czerwone oliwki oraz kapary osączyć z zalewy i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w mikserze. Wsypać do tego mielony kmin rzymski, suszone oregano, wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, razem zmiksować i nałożyć na zrumienione bagietki.
Komentarze (0)