Kesar Peda
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1764
Kesar Peda to słodki deser indyjski na bazie mleka i cukru z dodatkiem szafranu i kardamonu.
Składniki:
- 400 g sera twarogowego
- 250 ml mleka w proszku
- 175 g cukru
- 2 łyżki mleka 2%
- szczypta szafranu
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Opis przygotowania:
Mleko przelać do miski i dodać do niego szczyptę szafranu. Moczyć go przez 5 minut. Następnie ser twarogowy przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić go do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 2 minuty. Po tym czasie ser wyciągnąć z piekarnika i wsypać do niego cukier, mleko w proszku oraz mielony kardamon. Z całości uformować ręcznie male kulki. Uformowane kulki spłaszczyć palcem, przełożyć je na talerz i wysmarować namoczonym szafranem z mlekiem. Następnie pistacje przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko je przyrumienić na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i razem z tłuczonymi migdałami dodać do całości.
Komentarze (0)