Kesar Peda

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1479
Kesar Peda
fot. Prashant Sahu (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Kesar Peda to słodki deser indyjski na bazie mleka i cukru z dodatkiem szafranu i kardamonu.

Składniki:

  • 400 g sera twarogowego
  • 250 ml mleka w proszku
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki mleka 2%
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

Opis przygotowania:

Mleko przelać do miski i dodać do niego szczyptę szafranu. Moczyć go przez 5 minut. Następnie ser twarogowy przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić go do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 2 minuty. Po tym czasie ser wyciągnąć z piekarnika i wsypać do niego cukier, mleko w proszku oraz mielony kardamon. Z całości uformować ręcznie male kulki. Uformowane kulki spłaszczyć palcem, przełożyć je na talerz i wysmarować namoczonym szafranem z mlekiem. Następnie pistacje przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko je przyrumienić na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i razem z tłuczonymi migdałami dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów