Tofu smażone z sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4330
Składniki:
- 40 g tofu
- 3 łyżki oleju
- sól
- Na sos:
- 2 czerwone papryki chili
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżka soku z limonki
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Tofu podzielić na kawałki, posolić szczyptą soli, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać drobno i dodać do papryki. Do rondla wlać wodę, dodać paprykę z czosnkiem, cukier, ocet ryżowy, paprykę mieloną, sok z cytryny i zagotować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, wymieszać i przelać do malej miseczki. Orzechy ziemne utłuc, natkę pietruszki pokroić i razem dodać do miseczki z sosem.
Przygotować sos: Paprykę umyć, osączyć z wody, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać drobno i dodać do papryki. Do rondla wlać wodę, dodać paprykę z czosnkiem, cukier, ocet ryżowy, paprykę mieloną, sok z cytryny i zagotować. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, wymieszać i przelać do malej miseczki. Orzechy ziemne utłuc, natkę pietruszki pokroić i razem dodać do miseczki z sosem.
Komentarze (0)