Tofu smażone z dorszem i nori
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2121
Składniki:
- 100 ml sosu sojowego Tao Tao
- 40 g jedwabistego tofu
- 30 g wędzonych filetów dorsza
- 10 g parmezanu
- 5 g suszonych glonów nori
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Tofu pokroić na kawałki, po czym włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Na tofu wyłożyć filety z dorsza wędzonego. Następnie 5 g parmezanu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim składniki w misce. Kolejne 5 g parmezanu zetrzeć na tarce o grubszych oczkach i również posypać nim składniki. Glony nori pokroić w cienkie paseczki, przełożyć na rozgrzaną 1 łyżkę oleju na patelni, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)