Tofu smażone z dorszem i nori

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2121
Tofu smażone z dorszem i nori
fot. VirtualErn / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml sosu sojowego Tao Tao
  • 40 g jedwabistego tofu
  • 30 g wędzonych filetów dorsza
  • 10 g parmezanu
  • 5 g suszonych glonów nori
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Tofu pokroić na kawałki, po czym włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Na tofu wyłożyć filety z dorsza wędzonego. Następnie 5 g parmezanu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim składniki w misce. Kolejne 5 g parmezanu zetrzeć na tarce o grubszych oczkach i również posypać nim składniki. Glony nori pokroić w cienkie paseczki, przełożyć na rozgrzaną 1 łyżkę oleju na patelni, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów