Boczniaki smażone z warzywami i tofu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4090
Boczniaki smażone z warzywami i tofu
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g boczniaków
  • 20 g tofu
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić w drobne plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić w słomkę. Pokrojone warzywa zalać octem balsamicznym, oliwą, sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie przełożyć je na talerz. Boczniaki dobrze opłukać, osączyć z wody, posolić, oprószyć pieprzem i namoczyć w roztrzepanym jajku. Namoczone grzyby smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na złoty kolor, po czym przełożyć na warzywa. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojone w kostkę tofu, smażyć na rumiano, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów