Boczniaki smażone z warzywami i tofu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4090
Składniki:
- 40 g boczniaków
- 20 g tofu
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dobrze umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić w drobne plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić w słomkę. Pokrojone warzywa zalać octem balsamicznym, oliwą, sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie przełożyć je na talerz. Boczniaki dobrze opłukać, osączyć z wody, posolić, oprószyć pieprzem i namoczyć w roztrzepanym jajku. Namoczone grzyby smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na złoty kolor, po czym przełożyć na warzywa. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojone w kostkę tofu, smażyć na rumiano, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)