Jajecznica z papryką, kiwi i słonecznikiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2855
Składniki:
- 15 g łuskanych ziaren słonecznika
- 4 jajka
- 4 kiwi
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiwi, paprykę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Kiwi obrać ze skóry, a miąższ pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Jajka wbić do rondla, oprószyć je szczypta soli oraz pieprzu, zalać mlekiem i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ziarna słonecznika i pokrojoną paprykę. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem dodać do tego pokrojone kiwi, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie wlać roztrzepane wcześniej jajka, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wówczas, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
Kiwi.....bleeee