
Strudel wiśniowo-żurawinowy z orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 804

Składniki:
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego
- 10 wisienek koktajlowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na nadzienie:
- 400 g świeżych wiśni
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i przełożyć na stolnicę, po czym wysmarować je z jednej strony letnią wodą. Suszoną żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem.
Przygotować nadzienie: wiśnie wydrylować z pestek i odlać z nich nadmiar soku. Następnie przełożyć je do rondla, wsypać do nich sparzoną wcześniej suszoną żurawinę, cukier, dodać do tego masło i wsypać skrobię kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać, dodać do tego tłuczone orzechy włoskie, ponownie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane letnią wodą ciasto francuskie. Wszystko zawinąć w jeden, podłużny rulon, wysmarować go roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C.
Wszystko piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i podzielić na porcje. Gotowe posypać obficie cukrem pudrem i udekorować wisienkami koktajlowymi.
Przygotować nadzienie: wiśnie wydrylować z pestek i odlać z nich nadmiar soku. Następnie przełożyć je do rondla, wsypać do nich sparzoną wcześniej suszoną żurawinę, cukier, dodać do tego masło i wsypać skrobię kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać, dodać do tego tłuczone orzechy włoskie, ponownie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane letnią wodą ciasto francuskie. Wszystko zawinąć w jeden, podłużny rulon, wysmarować go roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C.
Wszystko piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i podzielić na porcje. Gotowe posypać obficie cukrem pudrem i udekorować wisienkami koktajlowymi.
Komentarze (0)