Strudel wiśniowo-żurawinowy z orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 896
Strudel wiśniowo-żurawinowy z orzechami
fot. Alex9500 / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 10 wisienek koktajlowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na nadzienie:
  • 400 g świeżych wiśni
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i przełożyć na stolnicę, po czym wysmarować je z jednej strony letnią wodą. Suszoną żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem.

Przygotować nadzienie: wiśnie wydrylować z pestek i odlać z nich nadmiar soku. Następnie przełożyć je do rondla, wsypać do nich sparzoną wcześniej suszoną żurawinę, cukier, dodać do tego masło i wsypać skrobię kukurydzianą. Całość dobrze wymieszać, dodać do tego tłuczone orzechy włoskie, ponownie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane letnią wodą ciasto francuskie. Wszystko zawinąć w jeden, podłużny rulon, wysmarować go roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C.

Wszystko piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i podzielić na porcje. Gotowe posypać obficie cukrem pudrem i udekorować wisienkami koktajlowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów