Jajka smażone z fasolką i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 571
Jajka smażone z fasolką i pomidorami
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka kacze
  • 2 jajka kurze
  • 2 jajka perlicze
  • 2 kromki chleba razowego
  • sól
  • pęczek zielonego szczypiorku

Opis przygotowania:

Fasolkę, szczypiorek oraz pomidory umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry i wyłożyć talerz. Szczypiorek drobno posiekać. Fasolkę pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i dodać do pomidorów na talerzu.

Następnie wszystkie jajka wbić na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z razowym chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów