Krewetki smażone z nori
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2267
Składniki:
- 100 ml jasnego sosu sojowego
- 4 mrożone krewetki tygrysie
- 2 płaty nori
- 2 jajka
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka mąki pszennej
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w podłużne plastry o szerokości 4 cm. Szczypiorek umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zawinąć w plastry nori. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę pszenną. Zawinięte w nori krewetki namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w mące i włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju. Składniki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanego.wcześniej ryżu. Całość zalać sosem sojowym i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem
Komentarze (0)