Krewetki smażone z nori

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2047
Krewetki smażone z nori
fot. star5112 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 4 mrożone krewetki tygrysie
  • 2 płaty nori
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Nori sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w podłużne plastry o szerokości 4 cm. Szczypiorek umyć i osączyć z wody. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zawinąć w plastry nori. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać mąkę pszenną. Zawinięte w nori krewetki namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w mące i włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju. Składniki smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanego.wcześniej ryżu. Całość zalać sosem sojowym i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów