Ramen z baleronem, burakami, nori i tofu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2069
Składniki:
- 30 g makaronu krajanka
- 20 g tofu
- 15 g wędzonego baleronu w plastrach
- 2 suszone płaty nori
- 2 buraki czerwone
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Buraki czerwone umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać ze skóry. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Tofu pokroić w cienkie plastry. Płaty nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie do kolejnego rondla wlać bulion warzywny i zagotować go na dużym ogniu.Do gotowanego bulionu dodać pokrojone tofu oraz sparzone wcześniej płaty nori. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu. Następnie dodać do tego plastry wędzonego baleronu i ugotowane buraki.
Komentarze (0)