Ramen z baleronem, burakami, nori i tofu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2069
Ramen z baleronem, burakami, nori i tofu
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu krajanka
  • 20 g tofu
  • 15 g wędzonego baleronu w plastrach
  • 2 suszone płaty nori
  • 2 buraki czerwone
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Buraki czerwone umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać ze skóry. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć na talerz. Tofu pokroić w cienkie plastry. Płaty nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie do kolejnego rondla wlać bulion warzywny i zagotować go na dużym ogniu.Do gotowanego bulionu dodać pokrojone tofu oraz sparzone wcześniej płaty nori. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu. Następnie dodać do tego plastry wędzonego baleronu i ugotowane buraki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów