Sos chimichurri
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2044
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do natki pietruszki w misce. Wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną, słodką papryką, suszonym oregano i zalać sokiem cytrynowym. Następnie wlać do tego ocet, oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszać, po czym wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać do grillowanych potraw mięsnych.
Komentarze (0)