Sos chimichurri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2044
Sos chimichurri
fot. Gveret Tered (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego octu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki do miski. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do natki pietruszki w misce. Wszystko oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną, słodką papryką, suszonym oregano i zalać sokiem cytrynowym. Następnie wlać do tego ocet, oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszać, po czym wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać do grillowanych potraw mięsnych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów