Duńskie Ciasto Marzeń
Oceń:
(7 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 7331
Składniki:
- Ciasto:
- 6 jajek
- 400 gr białego cukru
- 375 gr mąki pszennej
- 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1i1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 75gr masła + tłuszcz do wysmarowania formy
- Szczypta soli
- Polewa:
- 250gr masła
- 100 ml mleka
- 300 gr wiórków kokosowych
- 400 gr brązowego cukru (tego ciemnego, wilgotnego)
Opis przygotowania:
Ciatso marzeń - Dr?mmekage
Ciasto:
Ubić jajka z cukrem.
Makę, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do jajek.
Mleko z masłem zagotować, ostudzić i dodać do ciasta. Całość szybko zmiksować.
Wlać do wysmarowanej masłem formy - 25x40cm ? piec w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach 20 minut ? 25 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem czy w środku jest suche.
Wyjąć z piekarnika, rozmsarować polewę na całej powierzchni, piec jeszce 5 minut. Ostudzić.
Polewa:
Zagotować masło z mlekiem, zestawić z ognia, dodać cukier i wiórki i dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Ubić jajka z cukrem.
Makę, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do jajek.
Mleko z masłem zagotować, ostudzić i dodać do ciasta. Całość szybko zmiksować.
Wlać do wysmarowanej masłem formy - 25x40cm ? piec w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach 20 minut ? 25 minut - najlepiej sprawdzić patyczkiem czy w środku jest suche.
Wyjąć z piekarnika, rozmsarować polewę na całej powierzchni, piec jeszce 5 minut. Ostudzić.
Polewa:
Zagotować masło z mlekiem, zestawić z ognia, dodać cukier i wiórki i dokładnie wymieszać.
Komentarze (1)
za słodkie, nie do zjedzenia