Tofu smażone z kurkumą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3613
Tofu smażone z kurkumą
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g tofu
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 4 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Tofu pokroić w plastry o grubości do 1 cm. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugim talerzu wysypać kurkumę. Tofu namoczyć w jajku, obtoczyć w kurkumie i smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, dodać mielony imbir, ocet winy, sól i pieprz, następnie dokładnie wymieszać, zagotować i polać tofu na talerzu. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów