Tofu smażone z kurkumą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3844
Składniki:
- 200 g tofu
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 4 łyżki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka octu winnego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Tofu pokroić w plastry o grubości do 1 cm. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugim talerzu wysypać kurkumę. Tofu namoczyć w jajku, obtoczyć w kurkumie i smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, dodać mielony imbir, ocet winy, sól i pieprz, następnie dokładnie wymieszać, zagotować i polać tofu na talerzu. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)