Łosoś ze szparagami, śmietan i sosem musztardowym.

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2928
Łosoś ze szparagami, śmietan i sosem musztardowym.
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g śmietany kremówki
  • 40 g wędzonego łososia
  • 30 g białych szparagów
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 główka zielonej salaty
  • 1 główka czerwonej salaty
  • Na sos musztardowy:
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 1,5 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Łososia wędzonego pokroić na plastry i wyłożyć na talerz. Na rybę wyłożyć śmietanę kremówkę. Sałatę i tymianek umyć, osączyć z wody i dodać do śmietany. Szparagi zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do łososia.

Przygotować sos musztardowy: musztardę zmieszać ze śmietaną 12 %, szczyptą soli, pieprzu, majeranku i dokładnie rozprowadzić. Następnie dodać do tego sok cytrynowy i całość wymieszać.

Następnie sos wyłożyć na szparagi, a całość udekorować ziarnami czerwonego pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów