Tofu panierowane z ziemniakami, surówką i trzema sosami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2427
Składniki:
- 300 g tofu
- 50 ml sosu chili z ananasem
- 4 łyżki oleju
- 05 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- pieprz
- sól
- Panierka:
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki suszonych wodorostów arame
- Surówka:
- 2 marchewki
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- Sos majonezowy:
- 2 łyżki majonezy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- Sos pistacjowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki mielonych pistacji
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wsypać do nich przyprawę do ziemniaków, po czym dokładnie ubić tłuczkiem i wyłożyć na talerz.
Przygotować surówkę: marchewkę umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Kapustę czerwoną zetrzeć na tej samej tarce co marchew, sparzyć ja wrząca wodą, osączyć na sicie i dodać do startej marchwi. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, wlać do tego oliwę z oliwek i sok cytrynowy, wymieszać i dodać do ziemniaków na talerzu.
Przygotować panierkę: wodorosty arame sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i wyłożyć na talerz. Do wodorostów wsypać bułkę tartą i razem wymieszać na talerzu. Jajka wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Tofu pokroić w dużą kostkę i panierować je najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej z wodorostami i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos majonezowy: majonez przełożyć do kubka, dodać do niego musztardę Dijon, doprawić do smaku przyprawami, rozmieszać dokładnie widelcem i wysmarować tym ziemniaki.
Przygotować sos pistacjowy: jogurt przełożyć do miski i wsypać do niego mielone pistacje. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i wysmarować tym usmażone wcześniej tofu.
Wszystko polać sosem chili z ananasem
Przygotować surówkę: marchewkę umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Kapustę czerwoną zetrzeć na tej samej tarce co marchew, sparzyć ja wrząca wodą, osączyć na sicie i dodać do startej marchwi. Oba składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, wlać do tego oliwę z oliwek i sok cytrynowy, wymieszać i dodać do ziemniaków na talerzu.
Przygotować panierkę: wodorosty arame sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i wyłożyć na talerz. Do wodorostów wsypać bułkę tartą i razem wymieszać na talerzu. Jajka wbić na kolejny talerz i roztrzepać je widelcem. Tofu pokroić w dużą kostkę i panierować je najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej z wodorostami i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos majonezowy: majonez przełożyć do kubka, dodać do niego musztardę Dijon, doprawić do smaku przyprawami, rozmieszać dokładnie widelcem i wysmarować tym ziemniaki.
Przygotować sos pistacjowy: jogurt przełożyć do miski i wsypać do niego mielone pistacje. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i wysmarować tym usmażone wcześniej tofu.
Wszystko polać sosem chili z ananasem
Komentarze (2)
Aż mi ślinka cieknie - biegnę do garów. Arame do panierki są świetnym pomysłem - trochę zmodyfikuję przepis i użyję marynowanego tofu polsojowego, bo takim akurat dysponuję.
A co to za kotleciki na zdjęciu? Bo tofu pokrojone w kostkę to to na bank nie jest :( Jakieś mielone-tak, ale pytanie: z czego? Starte na tarce tofu + drobno posiekane pieczarki podsmażone na patelni z poszatkowaną cebulą?...hm, ciekawe...