Banany panierowane z ziemniakami i miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2114
Składniki:
- 4 banany
- 250 ml płynnego miodu lipowego
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 liście sałaty
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Panierka:
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Warzywa oraz banany umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie utłuc je tłuczkiem z masłem i dodać do salaty na talerzu.
Przygotować panierkę: bułkę tartą przesypać na talerz i wymieszać ją z mielonym imbirem. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem.
Obrane banany namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej z imbirem i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Miód lipowy przelać do rondla, podgrzać na średnim ogniu i polać nim całość.
Przygotować panierkę: bułkę tartą przesypać na talerz i wymieszać ją z mielonym imbirem. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem.
Obrane banany namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej z imbirem i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Miód lipowy przelać do rondla, podgrzać na średnim ogniu i polać nim całość.
Komentarze (0)