Banany panierowane z ziemniakami i miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2380
Banany panierowane z ziemniakami i miodem
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 banany
  • 250 ml płynnego miodu lipowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście sałaty
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Warzywa oraz banany umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie utłuc je tłuczkiem z masłem i dodać do salaty na talerzu.

Przygotować panierkę: bułkę tartą przesypać na talerz i wymieszać ją z mielonym imbirem. Na drugi talerz wbić jajka i roztrzepać je widelcem.

Obrane banany namoczyć najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej z imbirem i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Miód lipowy przelać do rondla, podgrzać na średnim ogniu i polać nim całość.

Komentarze (1)

Dzień dobry. Moje imię to jest Kozak. Moją opinią na temat tych bananów panierowanych z ziemniakami i miodem jest to, że są one bardzo chrupiące, a sos rozlewający się pod nimi świetnie współgra z chrupiącością. Ziemniaki są bardzo kremowe, wręcz jak krem Nivea, a akord miodowy wspaniale osładza tę wybitną kompozycję. Banany stoją w kręgu wokół ziemniaków co jest bardzo pomysłowe i oryginalne. To naprawdę świetnie wywarzona kompozycja. Moje imię to jest Kozak.

Podobne przepisy

Więcej przepisów