Tort Batik
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1608
Składniki:
- Lukier:
- 200 g zielonego lukru w torebkach
- 3 szklanki wrzącej wody
- Ciasto:
- 200 g herbatników
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml mleka skondensowanego słodkiego
- 60 g cukru pudru
- 60 g tłuczonych orzechów włoskich
- 50 g masła
- 40 g kakao
- 2 jajka
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: Do rondla wlać mleko skondensowane, dodać do niego połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i wsypać do tego kakao. Następnie dodać do tego masło i wsypać cukier puder. Składniki w rondlu rozpuścić na płynną masę, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Potem jajka roztrzepać w kubku trzepaczką, a roztrzepane przelać stopniowo do masy w rondlu. Całość dokładnie wymieszać, a kiedy masa zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia i wymieszać z pokruszonymi na kawałki herbatnikami. Wszystko przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i odwinąć z papieru do pieczenia.
Przygotować lukier: zagotować 3 szklanki wody w rondlu i ściągnąć ją z ognia. Do wrzącej wody włożyć zamknięte torebki z zielonym lukrem. Torebki z lukrem trzymać przez 2-3 minut, a następnie wyciągnąć je z wody i po oderwaniu jednej ze stron opakowania przelać całą ich zawartość na przygotowane wcześniej ciasto.
Wszystko dokładnie przestudzić i ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przygotować lukier: zagotować 3 szklanki wody w rondlu i ściągnąć ją z ognia. Do wrzącej wody włożyć zamknięte torebki z zielonym lukrem. Torebki z lukrem trzymać przez 2-3 minut, a następnie wyciągnąć je z wody i po oderwaniu jednej ze stron opakowania przelać całą ich zawartość na przygotowane wcześniej ciasto.
Wszystko dokładnie przestudzić i ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.
Komentarze (0)