Tort Batik

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1608
Tort Batik
fot. raramaurina / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Lukier:
  • 200 g zielonego lukru w torebkach
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 200 g herbatników
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka skondensowanego słodkiego
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 40 g kakao
  • 2 jajka

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: Do rondla wlać mleko skondensowane, dodać do niego połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i wsypać do tego kakao. Następnie dodać do tego masło i wsypać cukier puder. Składniki w rondlu rozpuścić na płynną masę, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Potem jajka roztrzepać w kubku trzepaczką, a roztrzepane przelać stopniowo do masy w rondlu. Całość dokładnie wymieszać, a kiedy masa zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia i wymieszać z pokruszonymi na kawałki herbatnikami. Wszystko przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i odwinąć z papieru do pieczenia.

Przygotować lukier: zagotować 3 szklanki wody w rondlu i ściągnąć ją z ognia. Do wrzącej wody włożyć zamknięte torebki z zielonym lukrem. Torebki z lukrem trzymać przez 2-3 minut, a następnie wyciągnąć je z wody i po oderwaniu jednej ze stron opakowania przelać całą ich zawartość na przygotowane wcześniej ciasto.

Wszystko dokładnie przestudzić i ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów