Chili faszerowane ziemniakami i boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2056
Chili faszerowane ziemniakami i boczkiem
fot. ashish.jain.yahoo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 6 zielonych papryk chili
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili przekroić wzdłuż, po czym usunąć nasiona. Ziemniaki obrać ze skóry, włożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć curry i zrumienić na małym ogniu. Zrumieniony dodać do składników. Całość oprószyć przyprawą do ziemniaków i mieloną papryką czerwoną, a następnie razem ubić tłuczkiem. Utłuczonymi składnikami napełnić wydrążone papryki i przełożyć na talerz. Napełnionych papryk nie zapiekać, ani smażyć.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów