Chili faszerowane ziemniakami i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2276
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 6 zielonych papryk chili
- 4 ziemniaki
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili przekroić wzdłuż, po czym usunąć nasiona. Ziemniaki obrać ze skóry, włożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć curry i zrumienić na małym ogniu. Zrumieniony dodać do składników. Całość oprószyć przyprawą do ziemniaków i mieloną papryką czerwoną, a następnie razem ubić tłuczkiem. Utłuczonymi składnikami napełnić wydrążone papryki i przełożyć na talerz. Napełnionych papryk nie zapiekać, ani smażyć.
Komentarze (0)