Krewetki panierowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4522
Składniki:
- 100 ml pikantnego keczupu
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego oregano
- 0,5 kg mrożonych krewetek
- natka jarmużu do dekoracji
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie umyć. Następnie jajka roztrzepać widelcem w misce razem ze śmietaną. Do roztrzepanych składników dodać czosnek granulowany, mieloną paprykę, oregano, pieprz oraz sól, po czym całość dokładnie wymieszać. Włożyć do tego oczyszczone krewetki i trzymać przez 10 minut. Po tym czasie bułkę tartą przesypać na talerz, krewetki wyciągnąć z panierowanych składników i obtoczyć w mące kukurydzianej. Obtoczone wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Sos sojowy oraz keczup przelać do małych osobnych miseczek i dodać do gotowej potrawy. Wszystko udekorować natka zielonego jarmużu.
Komentarze (0)