Krewetki panierowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4522
Krewetki panierowane
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml pikantnego keczupu
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego oregano
  • 0,5 kg mrożonych krewetek
  • natka jarmużu do dekoracji
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie umyć. Następnie jajka roztrzepać widelcem w misce razem ze śmietaną. Do roztrzepanych składników dodać czosnek granulowany, mieloną paprykę, oregano, pieprz oraz sól, po czym całość dokładnie wymieszać. Włożyć do tego oczyszczone krewetki i trzymać przez 10 minut. Po tym czasie bułkę tartą przesypać na talerz, krewetki wyciągnąć z panierowanych składników i obtoczyć w mące kukurydzianej. Obtoczone wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Sos sojowy oraz keczup przelać do małych osobnych miseczek i dodać do gotowej potrawy. Wszystko udekorować natka zielonego jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów