Przegrzebki z polędwicą i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2006
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 6 mrożonych przegrzebek
- 5 łyżek oleju
- 4 ziemniaki
- 4 zielone szparagi
- 2 żółtka jaj
- 1 cebula
- drobny szczypiorek do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Przegrzebki rozmrozić i odciąć od muszli. Szparagi przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej ziemniaki i smażyć je do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do szparagów na talerzu. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego polędwicę wieprzową, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości. Usmażone mięso dodać do składników na talerzu. Przegrzebki oprószyć solą oraz pieprzem i zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zrumienione dodać do potrawy. Żółtka jaj roztrzepać widelcem w kubku ze szczyptą soli i polać nimi całość. Wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)