Jajka panierowane z kaczką i szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2596
Składniki:
- 15 g szparagów zielonych
- 3 łyżki majonezu
- 2 piersi z kaczki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 jajko do roztrzepania
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Musztardę Dijon zmieszać z majonezem i przełożyć na talerz. Szparagi umyć, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do wymieszanej musztardy. Dwa jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić i obrać ze skorupek. Jedno surowe jajko roztrzepać widelcem na talerzu, na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Ugotowane jajka namoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na patelni w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone przekroić na połówki i dodać do składników na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać piersi z kaczki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron do miękkości mięsa. Usmażone mięso osączyć z tłuszczu, podzielić na porcje i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartą gałką muszkatołową i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)