Pecorino panierowane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1895
Składniki:
- 400 g sera pecorino
- 2 jajka
- 2 łyżki panierki klasycznej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 garść jarmużu
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Jarmuż umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skory pokroić drobno i zeszklić w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Następnie ser pecorino pokroić na równe kawałki. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać klasyczną panierkę, przyprawę garam masala oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Pokrojony wcześniej ser panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanych składnikach z panierką i włożyć go do zeszklonego czosnku na patelni. Smażyć na rumiany kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko skropić sokiem cytrynowym, posypać pokrojonym jarmużem i tartym parmezanem.
Komentarze (0)