Pecorino panierowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1895
Pecorino panierowane
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g sera pecorino
  • 2 jajka
  • 2 łyżki panierki klasycznej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 garść jarmużu
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Jarmuż umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skory pokroić drobno i zeszklić w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Następnie ser pecorino pokroić na równe kawałki. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać klasyczną panierkę, przyprawę garam masala oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Pokrojony wcześniej ser panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanych składnikach z panierką i włożyć go do zeszklonego czosnku na patelni. Smażyć na rumiany kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko skropić sokiem cytrynowym, posypać pokrojonym jarmużem i tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów