Tofu o trzech smakach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1559
Tofu o trzech smakach
fot. sekimura / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g tofu
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 banany
  • 2 łyżki pasty wasabi
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mineralnej wody niegazowanej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 skórka z limonki
  • natka zielonej pietruszki
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Tofu pokroić w prostokąty o wymiarach 3 x 6 cm. Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ zmiksować mikserem z sokiem z limonki oraz cukrem pudrem. Następnie do jednej miski przesypać mąkę ryżową, a do drugiej miski wlać wodę mineralna. Pokrojone tofu namoczyć w wodzie mineralnej, obtoczyć w mące ryżowej i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni na średnim ogniu. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, nabić na patyczki szaszłykowe i wyłożyć na tackę. Czekoladę gorzka połamać na małe kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą polać jedno ze smażonych tofu i posypać sezamem. Na drugie smażone tofu wyłożyć zmiksowane składniki z bananami i udekorować je skórką z limonki. Na trzecie tofu nałożyć pastę wasabi i udekorować je natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów