Tofu o trzech smakach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1559
Składniki:
- 400 g tofu
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki sezamu
- 2 banany
- 2 łyżki pasty wasabi
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mineralnej wody niegazowanej
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 skórka z limonki
- natka zielonej pietruszki
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Tofu pokroić w prostokąty o wymiarach 3 x 6 cm. Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ zmiksować mikserem z sokiem z limonki oraz cukrem pudrem. Następnie do jednej miski przesypać mąkę ryżową, a do drugiej miski wlać wodę mineralna. Pokrojone tofu namoczyć w wodzie mineralnej, obtoczyć w mące ryżowej i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni na średnim ogniu. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, nabić na patyczki szaszłykowe i wyłożyć na tackę. Czekoladę gorzka połamać na małe kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą polać jedno ze smażonych tofu i posypać sezamem. Na drugie smażone tofu wyłożyć zmiksowane składniki z bananami i udekorować je skórką z limonki. Na trzecie tofu nałożyć pastę wasabi i udekorować je natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)