Sernik z truskawkami i mango
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2668
Składniki:
- 500 g naturalnego serka homogenizowanego
- 300 ml śmietany kremówki
- 50 g truskawek
- 80 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 5 dag tłuczonych pistacji
- 4 liście mięty do dekoracji
- 4 łyżki letniej wody
- 3 mango
- 1,5 łyżki żelatyny
- Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Truskawki oraz mango umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki.
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Żelatynę moczyć przez 5 minut w letniej wodzie. Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę. Serek homogenizowany zmiksować z sokiem cytrynowym, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać do tego stopniowo ubitą pianę, oraz namoczona żelatynę i połowę pokrojonego mango (resztę pozostawić do dekoracji górnej części ciasta). Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby stężały. Kiedy to nastąpi ciasto, wyciągnąć z lodówki i udekorować pozostałą częścią mango, pokrojonymi truskawkami, pistacjami i listkami mięty.
Przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Żelatynę moczyć przez 5 minut w letniej wodzie. Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę. Serek homogenizowany zmiksować z sokiem cytrynowym, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać do tego stopniowo ubitą pianę, oraz namoczona żelatynę i połowę pokrojonego mango (resztę pozostawić do dekoracji górnej części ciasta). Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby stężały. Kiedy to nastąpi ciasto, wyciągnąć z lodówki i udekorować pozostałą częścią mango, pokrojonymi truskawkami, pistacjami i listkami mięty.
Komentarze (0)